Miten positiivinen psykologia toimii pandemiassa?

positiivinen psykologia

Olen tietoisesti kokeillut erilaisia positiivisen psykologian selviytymiskeinoja korona-arjen selättämiseen. Poikkeustilan alkaessa olin korostetun tehokas ja toimelias, koska piti valmistautua ja varustautua. Mutta voipunut, koska luin uutisia kaiken liikenevän ajan. Nyt vuotta myöhemmin on koen korona-apatiaa, vaikka olen oppinut selviytymään aika hyvin. Arvostan sitä, millaista elämä juuri nyt on.  

Mitä positiivinen psykologia on?

Positiivinen psykologia tutkii tunteita, vahvuuksia, prosesseja, olosuhteita sekä ihmissuhteita, jotka edistävät ihmisten ja yhteisöjen optimaalista toimintaa ja kukoistusta. Kärsimys on yleinen piirre, joka nousee esiin alan tutkimuksissa ja niistä moni keskittyy positiivisiin prosesseihin, jotka auttavat ihmisiä toipumaan vastoinkäymisten jälkeen.

Jopa merkittävän stressin keskellä – koronapandemia täyttää stressin määritelmään useimmilla meistä – voimme kokea myös positiivista affektia eli henkilön taipumusta kokea positiivisia tunteita. Voimme yhtä aikaa kokea sekä ahdistuneisuutta että positiivista mielenterveyttä. Waters et al. (2021) mukaan on kolme mekanismia, joilla positiivinen psykologia voi tukea mielenterveyttä: suojaaminen, Buffer, vahvistaminen, Bolster ja rakentaminen, Build. 

Positiiviset tunteet kumoavat negatiiviset tunteet

Voit suojata mielenterveyttä esimerkiksi myönteisten tunteiden avulla, olemalla ystävällinen itseä ja toisia kohtaan, vaalimalla sosiaalisia yhteyksiä (ei se määrä, vaan laatu!) ja priorisoimalla positiivisuutta. Se, että valitset asioita, jotka lisäävät iloa ja toiveikkuutta elämässäsi, ei tarkoita sitä, että sulkisit silmäsi pelolta tai surulta. 

Myönteiset tunteet laajentavat ihmisen ajattelua ja rakentavat voimavaroja sekä saavat aikaan muutosta tai jopa myönteisen muutoksen spiraalin. Vaikeissa tilanteissa kannattaakin keskittyä myönteisiin tunteisiin, koska ne auttavat meitä toimimaan. Voit helposti harjoitella positiivisten asioiden huomaamista.

Kysy itseltäsi, mitkä kolme asiaa ovat hyvin juuri nyt ja miksi ne tuntuvat sinusta hyviltä tai tärkeiltä? Mieti hetken rauhassa ja kirjoita asiat ylös.

Positiiviset tunteet tutkitusti kumoavat negatiivisia tunteita, laskevat verenpainetta ja auttavat elimistöä toipumaan nopeammin stressaavasta tilanteesta. 9/11 terrori-iskujen jälkeen resilientit ihmiset onnistuivat torjumaan masennusoireita positiivisten tunteiden avulla (Fredrickson et al., 2003). 

Vahvuuksien avulla kasvatat resilienssiä

Positiivisen mielenterveyden vahvistamisessa toimivat luonteenvahvuudet ja hyveajattelu – hyvän luonteen kehittäminen – sekä niiden moraalinen ulottuvuus, joiden hyödyntäminen lisää energiaa ja auttaa rakentamaan psykologista immuniteettia.  

Luonteenvahvuudet ovat moraalisia ulottuvuuksia sisältäviä persoonallisuuden piirteitä, itsessään oikeutettuja ja laajasti erilaisissa kulttuureissa arvostettuja. Petersonin ja Seligmanin Values in Action (VIA) -hankkeen tuloksena vuonna 2004 syntynyt luokittelujärjestelmä sisältää kuusi hyvettä ja 24 luonteenvahvuutta. Ne ovat yksi positiivisen psykologian keskeisimpiä tutkimuskohteita. Eikä ihme. 

Vahvuuksien tunnistaminen auttaa tukemaan ihmisen hyvinvointia ja voi lieventää monia erilaisia vastoinkäymisiä kuten ahdistusta tai työstressiä. Luonteenvahvuuksien tietoinen käyttäminen kehittää resilienssiä. Juuri pandemian aikana resilienssille – mielen joustavuudelle ja psyykkiselle palautumiskyvylle – on erityistä tarvetta. 

Olin hämmentynyt, kun luin VIA-testin tuloksia. Ai, miten niin arvostan kauneutta ja erinomaisuutta. En tunnistanut itseäni. Peräti kolmannes VIA-testin tekijöistä ei tunnista itseään tuloksien perusteella.

Asiat loksahtivat paikoilleen vasta paljon myöhemmin, kun tarkastelin luonteenvahvuuksieni listaa uudelleen. Tajusin, että viisi selkeintä vahvuutta kuvaavat minua eri elämänvaiheissa todella hyvin. Arvostan kauneutta ja erinomaisuutta – kaikilla elämänalueilla. There are flowers everywhere for those who bother to look. Eli vapaasti suomennettuna: Voit nähdä kauneutta kaikkialla, jos vain haluat katsoa. Nämä Henri Matisseen sanat ovat lukeneet sähköpostini allekirjoituksessa jo kymmenen vuoden ajan.

Vahvuusnäkökulma auttaa rakentamaan mielenterveyttä

Positiivisen mielenterveyden rakentamisessa auttaa esimerkiksi myönteisten kokemusten luominen, kollektiivinen harkitsevuus ja itsesäätelyn käyttäminen. Melkein kaikkia näitä keinoja olen pyrkinyt – tiedostaen tai tiedostamatta – käyttämään selvitäkseni pandemian aiheuttamista etätyöstä ja eristäytymisestä.

Myös vahvuusnäkökulma on tärkeä positiivisen mielenterveyden rakennuspalikka. Opin positiivisen psykologian tieteen opintojeni aikana Joyllan Netalta, että tietyn luonteenvahvuuden voi kutsua tueksi oikeastaan mihin tahansa tilanteeseen. Esimerkiksi kun valmistaudun mentorointikeskusteluun, haluan lisätä kykyäni ottaa uusia näkökulmia, kognitiivisia vahvuuksiani. Luonteenvahvuuden kutsuminen apuun tapahtuu seuraavin askelein:

Pysähdy. Pyöräytä olkapäitäsi ja anna niiden laskeutua alas. Hengitä syvään muutaman kerran. Kutsu haluamasi luonteenvahvuus esiin.

Merkityksen kokeminen suojaa, vahvistaa ja auttaa rakentamaan positiivista mielenterveyttä. Pandemian aikana tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että merkityksen kokemus suojaa koronastressiä (Trzebinsky et al. 2020) sekä tylsistymistä, masennusta, ja ahdistusta vastaan (Chao et al. 2020).

Merkityksen kokemuksen kolme ulottuvuutta pandemiassa ovat: Johdonmukaisuus, coherence: miten uskomuksesi elämästä ovat muuttuneet pandemian seurauksena, ja miten voisit luoda uusia uskomuksia? Tarkoitus, purpose: Mitkä tavoitteesi tai päämääräsi ovat jumissa pandemian vuoksi ja millä muulla keinoin voisit palvella maailmaa? Merkittävyys, significance: Millä tavoin olet tuntenut itsesi heikennetyksi ja mitä askelia voit ottaa lisätäksesi kykyäsi vaikuttaa ja kokeka yhteyttä muihin? (Waters et al., 2021)

Miten pandemia-ajasta tuli siedettävää?

Ajattelen, että ei ole kovin järkevää pohtia, minkälaisia vaikeuksia kohtaan, vaan miten ne kohtaan. Varsinkin kun pandemiaan oli vaan pakko sopeutua. Positiivisen psykologian näkökulmasta sopeutuminen ja rajoitusten noudattaminen oli kollektiivinen hyvä teko. Alkuun stressasin rajoituksia tosi paljon, mutta nyt stressaan paljon vähemmän.

Poikkeustilan alkaessa maaliskuussa 2020 opiskelin Positive Psychology Practioner -koulutusohjelmassa. Tottakai opintojen eteneminen kärsi koronasta, mutta jatkoin sitkeästi. Ja vaikka opiskelu tapahtuu verkossa, sitä ei tarvinnut tehdä yksin. Koulutuskavereiden kannustuksella oli suuri merkitys, että sain oman tutkintoni valmiiksi.

Päätin tietoisesti kasvattaa myönteisten asioiden ja läsnäolon määrää elämässäni. Lopetin iltauutisten live-katselun ja menin useammin kävelylle. Aloin seurata koalavideoita Instagramissa. Koalat ovat liikuttavan söpöjä. Sitten seurasin taukoamatta USA:n presidentinvaaleja. Söpöä se ei ollut, mutta äärettömän kiinnostavaa ja koronakuplastani katsottuna riittävän kaukana.

Osallistuin mindfullness-kurssille, etänä tietenkin, ja se oli vaikeaa ja niin ihanaa. Perheen sanoin kävin joogalentämässä. Opin vähitellen olemaan läsnä ehkä siksikin, että iltaisin ei ollut tavanomaisia menoja. Positiivisen psykologian työkalujen lisäksi myös älypuhelin on tehnyt pandemia-ajasta oikein siedettävää. Läsnäoloharjoituksetkin kuuntelen puhelimesta.

Kun haluat tietää lisää:

Lue lisää positiivisesta psykologiasta Wikipediasta.

Tutustu Values in Action (VIA) -luonteenvahvuustestiin.

Tutustu Joyllan webinaareihin ja koulutuksiin. 

 

Scroll to Top